Dezinformare sau lipsă de profesionalism?
Faptul că fondurile europene sunt absorbite greu de România e bine cunoscut. Media ne aminteşte periodic acest lucru însă fără un demers jurnalistic profesionist, fără date care să susţină informaţia, fără a lua pulsul instituţiilor care evaluează proiectele pe baza cărora se accesează fondurile sau a celor care încearcă să beneficieze de acestea. Aducerea în atenţia publicului a demersului greoi de absorţie a fondurilor europene este de apreciat. Problema pe care o ridic este cea a calităţii informaţiilor şi implicit a articolelor pe care le regăsim în presă.
Astăzi de pe pagina on-line a Ziarului de Iaşi, suntem anunţaţi că "După trei ani în UE România mai are de luat 169 de milioane de euro dintr-un total de trei miliarde". Surprinzător, printr-un calcul simplu, conform jurnalistului anonim al unui ziar apreciat la nivel local, România a absorbit mai bine de 94% din fonduri. Din păcate, fericita ştire este nimicită în prima frază a articolului, unde aflăm că de fapt România "a reuşit să absoarbă 169 milioane de euro din totalul de trei miliarde de euro în cei aproape trei ani de la aderare".
Intrebarea care s-ar pune în cazul acestui articol este: care e adevărul, în cazul în care nu am şti deja că absorţia fondurilor până la acest moment într-un procent de 94% e o utopie pentru România. Aşadar singura întrebare care mai poate fi pusă este: dezinformare voită sau lipsă de profesionalism?
http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/dupa-trei-ani-in-ue-romania-mai-are-de-luat-169-de-milioane-de-euro-dintr-un-total-de-trei-miliarde~ni5s0l
Acum 8 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu